вторник, 12 августа 2014 г.

ВЧИТЕЛЬ

Робота вчителя – передавати знання і навики учням у школі. Робочий день вчителя порівняно насичений, а уроки – це лише одна із складових частин його роботи.

Підготовка до уроків займає 1/3 обсягу уроків. Вчителеві доводиться проводити 4-6 уроків на день плюс позакласна робота. Влітку у вчителів 2-місячна відпустка, також вони можуть разом з учнями проводити канікули.  

    Вчителі працюють із великим розумовим навантаженням, тому що залучення уваги 25-30 учнів впродовж 45 хвилин – завдання не з легких. Велике навантаження має також голос вчителя, що є, окрім дошки і крейди, його основним інструментом.

    Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста 

    Від вчителя вимагається багато: бути коректним, уважно ставитися до дітей, виявляти цікавість до своєї роботи, предмета.

    Він повинен змусити учнів слухати себе, цьому сприяє артистизм, добре знати психологію, яка допомагає йому краще розуміти дітей і спокійно вирішувати різні проблеми.

    Вчитель обов'язково має бути доброзичливим і дружелюбним. Врівноваженість і толерантність допомагають учителю порозумітися з неслухняними учнями. 

    Вимоги до професійної підготовки

    Людина, яка вирішила стати вчителем, має бути готовою до того, що доведеться долати безліч труднощів і, не дивлячись на це, рухатися вперед.

    Кар'єрні сходи вчителя мають не так вже й багато рівнів: методист, завуч, директор. Причому, займаючи будь-яку з перелічених посад, можна поєднувати роботу з викладанням.

    Безумовно, професія вчителя дуже важка, зате одна з найпотрібніших. Всіх нас багато в чому сформувала школа та наші педагоги. Важко переоцінити заслуги талановитого вчителя, який відкриває перед дитиною двері у світ знань, впливає на формування його життєвих пріоритетів, закладає основи його майбутнього, а значить, майбутнього цивілізації.


    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск перший // Позакласний час. – 2010. – №10. – С. 80.
         Фото: http://www.bugaga.ru/tags/%F3%F7%E8%F2%E5%EB%FC/

    Комментариев нет: