среда, 28 мая 2014 г.

ПРОФЕСІЯ БІБЛІОТЕКАР

Кожен бібліотекар є другом і художника і вченого. Бібліотекар - перший вісник Краси і Знання. Адже це він відкриває Браму і з мертвих полиць добуває таємне слово для освіти шукаючого духу. Ніякі каталоги, ніякі описи не замінять бібліотекаря. Любляче слово і досвідчена рука роблять щире чудо освіти.
Ми наполягаємо, що краса і Знання є основами всієї культури і саме вони змінюють історію людства. Це не мріяння. Ми можемо простежити це від перших сторінок історії. Безсумнівні факти говорять нам, як від первісних часів весь прогрес, усе щастя, вся освіта людства складалася красотою і знанням.

Відео:  Про Хмельницьку міську центральну бібліотеку

Ми говоримо це в той час, коли мільйони книг друкуються і щорічно фонтани друкованих сторінок замерзають, подібно до сніжних гір. У цьому лабіринті паперових льодовиків сніжна сліпота може вразити недосвідченого подорожанина. Але зіркий бібліотекар, як щирий хоронитель Знання. Він знає, як провести човен шукача через хвилі безкрайнього друкованого океану. 
 Микола Реріх

Працівникам бібліотеки доводиться бути компетентними у різних галузях знань, тримати в пам'яті різноманітну інформацію та її джерела.

Крім того, на характер внутрішніх відносин у бібліотечному колективі впливає також специфіка трудової діяльності бібліотекарів: монотонна повторюваність бібліотечних процесів та операцій; необхідність одночасно (або майже одночасно) виконувати різні за змістом і технологіями процеси та операції; необхідність спілкування з великою кількістю людей із різними вимогами, запитами, характерами, манерами поведінки тощо. Ці особливості бібліотечної праці призводять до накопичення втоми, емоційного напруження, роздратування, що іноді може стати причиною непорозумінь із користувачами.

Звичайно, що в таких умовах праці позитивні властивості особистості бібліотекаря впливають на формування соціально-психологічного клімату як у самому колективі, так і в спілкуванні з іншими людьми.

Морально-етичні норми професії потребують від працівників володіти такими якостями як: доброзичливість, терпіння, тактовність, відповідальність, врівноваженність, мистецтво спілкування, компетентність у різних галузях знань. Тобто необхідне постійне самовдосконалення за професійними та психологічними характеристиками.


Та не менш важливим є усвідомлення спільної мети діяльності бібліотеки: надання якісних послуг обслуговування, якісних платних послуг, участь у науковій діяльності та дослідженнях, організації виставок, круглих столів тощо. Іноді неможливо передбачити всі функції посадовими інструкціями, а тому так важливі взаєморозуміння, взаємодопомога, взаємозаміна, взаємодія, ентузіазм, оптимізм, толерантність, шляхетність, мудрість.

Виходячи з усього цього, можна з упевненістю сказати, що бібліотечна діяльність  - це самовіддана та кропітка праця, визначальним фактором якої є духовність.

(Так виглядає Хмельницька міська центральна бібліотека
через об'єктив мого фотоапарату)



Фото: http://gremyachebibl.blogspot.com/2013/04/blog-post_28.html
Відео:  "Уральские пельмени", бібліотека

2 комментария:

Instrukciay комментирует...

Дуже гарно сказано і близько до душі! Дякую за цікаву та корисну інформацію!

Тамара комментирует...

У цій професії випадкових людей не буває.