воскресенье, 6 июля 2014 г.

ПСИХОЛОГ

Професійний психолог – не порадник і не великий вчитель, але помічник, який вміє сприймати клієнта таким, яким він є і допомагає знайти вирішення проблеми або вихід із важкої ситуації.


Сфера застосування професійних навиків психолога вельми широка, але все-таки її можна окреслити: робота з психічно здоровими людьми, що зазнають труднощів у повсякденному житті, а також у спілкуванні, родинних стосунках, на роботі або навчанні, після перенесеного стресу тощо.


Професійно важливі якості: гнучкість мислення; уміння розподіляти увагу; розвинений інтелект; емоційна врівноваженість; доброзичливість; любов та інтерес до людей; відвертість; рішучість; уміння зрозуміти позицію людини; ерудованість; уміння берегти таємницю; інтуїція; ініціативність; винахідливість; терпимість (толерантність); тактовність; витримка; стриманість та висока загальна культура і освіченість. Бажані приємна зовнішність і тембр голосу.

Вимоги до професійної підготовки. Спеціаліст повинен вміти:
  • досліджувати діяльність людини, розвиток його психіки, психо-фізіологічних процесів;
  • вивчити внутрішній світ і особливості поведінки людини в малих (великих) групах, у стресовій ситуації, мотиви його вчинків, творчу і професійну діяльність;
  • зібрати інформацію про кожен індивідуальний випадок. Вислухати клієнта. Встановити з ним довірливі стосунки. Проаналізувати дані і зробити висновки. Інформувати клієнта про те, що з ним відбувається. Обговорити варіанти і прогнози розвитку ситуації;
  • організувати проведення лекцій, групових занять (тренінгів, семінарів);
  • проводити профілактику небажаної поведінки і прояву психіки людини;
  • давати рекомендації з метою самовдосконалення і формування необхідних рис характеру в клієнтів. Зберігати таємницю. Дотримуватися етики консультування і тренінгових занять.
І, звичайно, хороший лікар повинен володіти зоровим вектором, який відповідає за здатність бачити найменші відхилення від норми, а також реагувати на емоційний стан пацієнта.

Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 66.
     Фото: http://zakachai1.ru/publ/stati/chto_takoe_psikhoanaliz/2-1-0-241

Комментариев нет: