четверг, 17 июля 2014 г.

ТОКАР

Токар обробляє на токарному верстаті деталі, а також робить на них різьбу, свердлить тощо.


Визначає, за допомогою якого інструмента і з якою швидкістю, на яку глибину потрібно різати. Працює за кресленням.

Вимоги до індивідуальних особливостей людини:

Токар повинен мати гострий зір, точний лінійний і об'ємний окомір, хорошу зорово-моторну координацію, технічне мислення, просторову уяву, стійку увагу. Професія протипоказана людям, які страждають на захворювання опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової систем, дихальних органів, а також зі зниженим зором (що не компенсується окулярами), підвищеною чутливістю до дії хімічних речовин.
    Вимоги до професійної підготовки. 

    Токар повинен мати хорошу підготовку з арифметики, геометрії та фізики. Він повинен знати конструкцію і правила перевірки на точність токарних верстатів різних конструкцій; способи установки, кріплення, вивіряння деталей і методи визначення технологічної послідовності їхньої обробки; влаштування та правила теплообробки, заточування і доведення всіх видів різального інструменту; способи досягнення встановленої точності та чистоти обробки; правила визначення режимів різання за довідниками і паспортом верстата.

    Токар повинен уміти виконувати роботи за кресленнями, визначати режими різання, вибирати оптимальний порядок обробки деталей, виробляти розрахунки, пов'язані з виконанням особливо складних токарних робіт.

    Токар також виконує всі операції, пов'язані з круглим обточуванням деталей. Він розточує всілякі поверхні, торцеву плоскість, робить різьблення, свердлить, калібрує деталі. Для кожної деталі розроблена технологічна карта, у якій вказані всі операції і час їхнього виконання. Токареві доводиться виконувати дуже тонку роботу. Бувають деталі дуже маленькі, але такі, що потребують виконання великої кількості операцій. Проте при відповідному досвіді, всю роботу можна виконати швидко.

    Часто токареві доводиться бути і технологом, і винахідником, і раціоналізатором. Головне для токаря – умілі руки і працьовитість. Працівники, які мають ці риси, можуть розраховувати на гідну оплату праці.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 62.
         Фото: http://rolsgroup.com/index.php/rabota-v-polshe/88-2013-11-19-11-47-03

    Комментариев нет: