понедельник, 14 июля 2014 г.

ПРОВІДНИК ПОЇЗДА

Одна з найбільш поширених професій на залізничному транспорті, що пов'язана з обслуговуванням пасажирів, – це провідник пасажирського вагона. 


В уяві пасажирів професія провідника пов'язана з постійними подорожами і новими враженнями. Проводжаючи поглядом міські пейзажі, що пролітають за вікном, знайомлячись із попутниками, ми уявляємо, скільки ж населених пунктів може побачити провідник, із скількома людьми познайомитися, скільки цікавого дізнатися.

Насправді ж, ця професія складна, багатогранна, потребує не лише професійних базових навиків, але і терпіння – адже, окрім постійних подорожей, зустрічей із новими людьми, провідник ще й офіціант, і прибиральник, і психолог, і наставник.

Вимоги до професійної підготовки. 

Перед відправкою в рейс провідник приймає вагон, інвентар і постільну білизну; забезпечує безпечну посадку та висадку пасажирів, правильне розташування їх у вагоні, створює необхідні для комфортного проїзду умови.

Провідник слідкує за робочим станом обладнання вагона. Він повинен знати правила технічної експлуатації, перевезення пасажирів та багажу, розташування станцій маршруту. Крім того, провідник контактує з начальником поїзда та працівниками міліції, які супроводжують потяг, усуває суперечки між пасажирами, своєчасно оповіщає керівництво про усі виникаючі проблеми.

Важлива риса провідника  доброзичливість до людей, яка повинна поєднуватися із спостережливістю та пильністю, акуратністю та кмітливістю при обслуговуванні пасажирів.

Провідниками сьогодні працюють переважно молоді, енергійні люди у віці від 18 до 35 років. Перш за все провідник є представником Укрзалізниці, її обличчям. Він покликаний підтримувати репутацію залізничної служби, забезпечуючи максимальний комфорт кожного пасажира. Професійний провідник завдяки своєму досвіду, вмінню зрозуміти потреби людини і прагненню допомогти завжди залишає в пасажирів найприємніші враження про поїздку, і люди надалі все частіше користуються цим видом транспорту.


Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 65.
     Фото: http://visti.pro/uk/ekonomika-ta-finansi/ukrzaliznicya-pasazhiropotik-na-krim-vpav-v-27-razi

Комментариев нет: