Він стежить за машинним розподілом тіста, витримкою його перед саджанням у піч, визначає готовність виробу. Таким чином, основним обов'язком пекаря є контроль за формуванням, розшаруванням і випіканням виробів.
Вимоги до професійної підготовки:
Пекар повинен знати технологію виробництва хлібобулочних виробів і виробів із тіста, роботу пекарного устаткування, вимоги до якості, державні стандарти, біологічну цінність продуктів, ознаки їх доброякісності, терміни зберігання.
Професійно важливі риси:
Вимоги до професійної підготовки:
Пекар повинен знати технологію виробництва хлібобулочних виробів і виробів із тіста, роботу пекарного устаткування, вимоги до якості, державні стандарти, біологічну цінність продуктів, ознаки їх доброякісності, терміни зберігання.
Професійно важливі риси:
- уважність;
- спостережливість;
- хороша пам'ять;
- відповідальність.
Професія пекаря цікава і почесна, вона поширена всюди і потрібна всім.
Асортимент хлібобулочних виробів, що випікає пекар, широкий і різноманітний. Серед виробів, що випікають, є і такі, виробництво яких поки що не вдалося повністю механізувати. Тому в пекарній справі дуже потрібні умілі руки. Окрім того, пекарю також необхідно вміти розподіляти свій час, оскільки ручні операції (підрізування ножем тощо) введені в цикл роботи конвеєра, який не можна ні порушувати, ні затримувати.
Досвідчений пекар – спостережливий і уважний. Він уміє на око і на дотик визначати якість напівфабрикатів, міру готовності тіста, вчасно помітити збої в роботі устаткування.
Пекар повинен мати хорошу пам'ять, оскільки йому необхідно пам'ятати, як виглядають вироби в той або інший момент у пекарній камері (їхні колір і форму). Але головне в його роботі – зацікавленість, відповідальне ставлення до своїх виробничих обов'язків.
Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 82.
Фото: http://mir-restoratora.ru/?p=834, http://vidomosti-ua.com/news/52903
Комментариев нет:
Отправить комментарий