воскресенье, 20 июля 2014 г.

ПЕКАР

Різноманітні хлібобулочні вироби готує пекар.


Сучасне хлібопекарське виробництво оснащене комплексно-механізованими лініями, які обслуговує (здійснює пуск і зупинку, регулює рух пічного конвеєра) також пекар.

Він стежить за машинним розподілом тіста, витримкою його перед саджанням у піч, визначає готовність виробу. Таким чином, основним обов'язком пекаря є контроль за формуванням, розшаруванням і випіканням виробів.

Вимоги до професійної підготовки:

Пекар повинен знати технологію виробництва хлібобулочних виробів і виробів із тіста, роботу пекарного устаткування, вимоги до якості, державні стандарти, біологічну цінність продуктів, ознаки їх доброякісності, терміни зберігання.

Професійно важливі риси:
  • уважність;
  • спостережливість;
  • хороша пам'ять;
  • відповідальність.
Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста: 
фізична витривалість, тонкий нюх і смакова чутливість, координація рухів рук, охайність.

Професія пекаря цікава і почесна, вона поширена всюди і потрібна всім.

Асортимент хлібобулочних виробів, що випікає пекар, широкий і різноманітний. Серед виробів, що випікають, є і такі, виробництво яких поки що не вдалося повністю механізувати. Тому в пекарній справі дуже потрібні умілі руки. Окрім того, пекарю також необхідно вміти розподіляти свій час, оскільки ручні операції (підрізування ножем тощо) введені в цикл роботи конвеєра, який не можна ні порушувати, ні затримувати.

Досвідчений пекар – спостережливий і уважний. Він уміє на око і на дотик визначати якість напівфабрикатів, міру готовності тіста, вчасно помітити збої в роботі устаткування.

Пекар повинен мати хорошу пам'ять, оскільки йому необхідно пам'ятати, як виглядають вироби в той або інший момент у пекарній камері (їхні колір і форму). Але головне в його роботі  зацікавленість, відповідальне ставлення до своїх виробничих обов'язків.

Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 82.
     Фото: http://mir-restoratora.ru/?p=834, http://vidomosti-ua.com/news/52903

Комментариев нет: