четверг, 24 июля 2014 г.

ПОЖЕЖНИК

Пожежник здійснює гасіння пожеж, порятунок і евакуацію людей, а також запобігає подібним випадкам.

Пожежники-рятувальники виконують рятувальні роботи, пов'язані з пожежогасінням, повенями, природними катастрофами та іншими непередбаченими нещасними випадками, а також займаються ліквідацією наслідків нещасних випадків.
    При виникненні пожежі сигнал поступає в диспетчерську службу, оператор визначає, яка пожежна частина знаходиться ближче до місця випадку, до якої категорії складності відноситься пожежа. Коли поступає сигнал тривоги, чергові бійці повинні за 20 секунд одягти спеціальний одяг, після чого негайно сісти в машину і виїхати. Від того, як швидко прибуде машина на місце випадку, часто залежать життя багатьох людей.

    Після прибуття пожежники визначають, що і де горить, які дії потрібно виконати. Необхідно за півтори-дві хвилини розгорнути пожежні рукави і підключити їх до місцевого джерела води, якщо такий є, або до цистерни. Гасіння вогню може тривати від кількох хвилин до кількох діб.

    Рятувальна робота небезпечна і вимагає довірливої співпраці – неправильне рішення або поведінка може загрожувати здоров'ю, життю або майну самого рятувальника або ж інших людей.


    Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста

    Пожежнику необхідно мати міцне здоров'я, високу витривалість, фізичну силу (не випадково серед бажаючих вступити на таку службу проводиться жорсткий медичний відбір).

    Також для представників цієї професії важливі такі риси характеру, як відповідальність, точність, стресостійкість, надійність, уміння аналізувати.
      Вимоги до професійної підготовки. 

      Пожежник повинен уміти користуватися рятувальним устаткуванням, знати техніку безпеки, уміти працювати на висоті.

      Представники цієї професії повинні знати правила надання першої медичної допомоги, мати міцну психіку, високу стресостійкість – адже події розвиваються непередбачено, та і не всіх людей вдається врятувати, інколи вони гинуть на очах, і це необхідно пережити. 

      Освоювати дану професію рекомендується людям рішучим, сміливим, відповідальним, таким, які мають твердий характер, силу волі, чітку координацію рухів, швидкість реакцій. 

      Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 82.
           Фото: http://mtrk.com.ua/news/25832-2014-07-23-14-04-22.html

      Комментариев нет: