воскресенье, 27 июля 2014 г.

СТЮАРДЕСА

Стюардеса або стюард (бортпровідниця, бортпровідник) – спеціалісти рядового складу на водних суднах і повітряних лайнерах, які виконують роботи з обслуговування пасажирів. 

Основне завдання бортпровідників – зробити все можливе, щоб пасажирам на борту авіалайнера було комфортно, і при цьому – простежити за дотриманням пасажирами правил техніки безпеки. Бортпровідники відповідальні за безпеку пасажирів впродовж польоту, а в разі НП зобов'язані надавати пасажирам допомогу.


    Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста

    Стати стюардесою може далеко не кожна дівчина. Кандидати повинні відповідати значному переліку параметрів: вік – 21-30 років, зріст – 164-175 см, вага – 54-65 кг, приємної зовнішності, правильної постави, відсутності різних дефектів – шрамів, опіків, а також татуювань та пірсингу на видимих частинах тіла. Окрім фізичних параметрів, оцінюються особисті риси і комунікативні здібності.

          Вимоги до професійної підготовки. 

          Бортпровідниці потрібно добре знати іноземні мови, уміти в будь-якій ситуації лишатися інтелігентною та доброзичливою, залагоджувати конфлікти та знаходити вихід зі складних становищ.

          Професія стюардеси не настільки романтична, як може здатися на перший погляд. Часті авіаперельоти, пов'язані із зміною часових поясів і порушенням біоритмів, призводять до зменшення об'єму мозку і проблем із пам'яттю та увагою. Ці дані були отримані дослідниками з університету Брістоля, що вивчали стюардес, які працюють на міжнародних авіарейсах.

          Кожен політ для стюардеси – окреме випробування, до якого потрібно готуватися. Мінімальне нездужання, хворий вигляд – і в політ відправляють додатковий склад. Звичайно, перед рейсом не допускається вживання спиртних напоїв і наркотичних засобів. Адже в руках стюардес – безпека цілого екіпажу.

          Якщо пасажири сидять у кріслах, пристебнуті ременями, стюардеса ж всі перепади тиску переносить на ногах. Не доводиться говорити і про стабільний графік. Влаштовуючися на роботу стюардесою, можна забути, що є неділі. Вихідні тут – поняття умовне. І, не дивлячись на усі мінуси, романтики в цієї професії не позичати. Спілкування, небо, ризик не залишають місця незручностям.

          Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 79.
               Фото: http://www.avianews.com.ua/2012/01/11/stuardesa/

          Комментариев нет: