воскресенье, 27 июля 2014 г.

ФЕЛЬДШЕР

Фельдшер надає першу допомогу при гострих захворюваннях і травмах, здійснює профілактику захворюваності і травматизму, бере участь у профілактичних оглядах працюючих, проводить щеплення проти інфекційних захворювань, робить прості клінічні аналізи.



Фельдшер повинен знати анатомію і фізіологію людини, загальні відомості про патологічні процеси, що відбуваються в організмі людини, методи диспансерного обслуговування населення, правила ведення медичної документації.

    Вимоги до професійної підготовки. 

    Професійно важливі риси:
    • співчутливість;
    • спостережливість;
    • акуратність;
    • хороші пам'ять, зір і слух.
    Професія фельдшера найбільш наближена до професії лікаря. Як правило, фельдшер працює в службі швидкої допомоги.

    У його обов'язки входить надання першої допомоги людині, яка попала в аварію, катастрофу, раптово хворому тощо. Фельдшер проводить попередній огляд хворого (вимірює тиск, пульс тощо), встановлює первинний діагноз і на підставі цього діагнозу надає хворому необхідну медичну допомогу.

    Фельдшер бере активну участь у пропаганді здорового способу життя, виконує санітарно-епідеміологічний нагляд за людьми, що проживають на його дільниці, також він проводить масові обстеження учнів, працюючих і пенсіонерів для виявлення захворювань на ранніх стадіях, проводить санітарно-освітню роботу серед населення, у цьому полягає його профілактична робота.

    Фельдшер уміє виконувати функції багатьох лікарів-спеціалістів: при необхідності вміє прийняти пологи, накласти шви на рану, вимити сірчану пробку з вуха, видалити чужорідне тіло з ока, надати першу допомогу при переломах, опіках тощо. 

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 78.
         Фото: http://www.profirk.ru/work/profession/1822/

    Комментариев нет: