понедельник, 11 августа 2014 г.

АГРОНОМ

Головне завдання агронома – вдосконалювати сільськогосподарське виробництво, керувати працею механізаторів, рільників та інших робітників.

Озброєний спеціальними знаннями, агроном краще за інших бачить, як розвиваються рослини, чого їм не вистачає, які зміни відбуваються в ґрунті. Він – основний провідник науки в господарстві, визначає технологію праці, його організацію.

    Агроном планує проведення сільськогосподарських робіт, враховуючи безліч чинників: особливості оброблюваної культури, погодні умови, стан ґрунту тощо. Спостерігає за зростанням і розвитком рослин, планує підкормлювання, поливання, прополки та інші заходи, що дозволяють добитися максимально високого врожаю.

    Відповідає також за захист посадок від шкідників і хвороб, при необхідності займається лікуванням рослин.

    Вибирає сорти, найбільш відповідні для вирощування в конкретних умовах, займається селекційною роботою.

    Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста 

    Агрономові потрібно бути спостережливим і кмітливим, мати хорошу пам'ять, вміти передбачати віддалені наслідки своїх дій.

    Професія підходить людям із міцним здоров'ям, готовим у будь-яку погоду проводити багато часу на свіжому повітрі, багато рухатися, в той же час виконувати тяжку фізичну роботу.

    Вимоги до професійної підготовки

    Значне місце в діяльності агронома займає планування виробничого процесу. Він визначає набір польових робіт, їх послідовність, початок і закінчення, зміст польових досліджень, розподіляє засоби виробництва тощо. По суті, він веде не лише виробничу, але і науково-виробничу роботу  уважно вивчає ефективність сортових посівів, тієї або іншої обробки ґрунту, внесення різних видів добрив.

    Агроном має справу не лише із землею, насінням, добривами, але і з людьми, які вирощують урожай. У його завдання входить планування і організація їхньої праці, навчання, надання необхідної допомоги, наприклад, в усуненні браку в роботі. Тому агроном повинен володіти організаційно-педагогічними навичками, здібностями. Від того, наскільки він чітко планує роботу, багато в чому залежить продуктивність праці.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск перший // Позакласний час. – 2010. – №10. – С. 78.
         Фото: http://www.fanatlant.ru/

    Комментариев нет: