понедельник, 11 августа 2014 г.

БДЖОЛЯР

Завдання бджолярів – виведення, догляд за бджолами, а отже, примноження того багатства, яке вони дають. Перший обов'язок бджоляра – добре знати життя цих цікавих комах.


Він має бути спостережливим, уважним, щоб правильно, точно оцінювати стан кожної бджолиної сім'ї. Цілий рік, доглядаючи бджіл, бджоляр створює нові бджолині сім'ї, проводить племінну роботу, виводить і замінює матки, відкачує і переробляє воскову сировину, ремонтує вулики та інвентар, виготовляє рамки для нових стільників, перевозить бджіл на медозбір і запилення сільськогосподарських культур, створює для них кормові запаси на зиму, готує пасіку до зимівлі, здійснює санітарно-гігієнічні та ветеринарні заходи.

    У роботі з бджолами бджоляр до тонкощів вивчає біологію, життя цієї комахи та її сім'ї, хвороби і шкідників, прийоми захисту пасіки від них, питання розведення і утримання комах. Робота з ними потребує обережності та спритності рухів, щонайменша необережність може призвести до серйозних наслідків. Винахідливість та ініціативність сприяють значному підвищенню медозбору на пасіці.


    Вимоги до професійної підготовки

    Щоб розводити бджіл, потрібно навчитися поводитися з ними, бути в курсі сучасних технологій бджільництва, уміти вираховувати закономірності між кількістю бджіл на пасіці та квітів у полі, між порою року і середньою сезонною температурою.

    Окрім знання біологічних особливостей бджіл, нюансів техніки бджільництва, важливо знатися і на польових квітах, і сортах меду, і супутніх продуктах бджільництва, і способах переробки воскової сировини.

    Пасіка повинна знаходитися подалі від міста, в екологічно чистій місцевості, бажано з горбистим рельєфом і певною флорою, представленою різними рослинами-медоносами. Лише тоді можна сподіватися на успіх підприємства.

    Заняття бджільництвом майже повністю змінює спосіб життя людини: бджоли не виносять різких неприємних запахів, у тому числі парфумерії, тютюну та алкоголю, тому бджолярі, як правило, не вживають алкоголю і не палять. Бджільництво основане на трьох китах: працьовитості, відповідальності та терпінні.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск перший // Позакласний час. – 2010. – №10. – С. 79.
         Фото: http://p4elovodam.ru/page/25, http://jetworks.ru/kak_oni_rabotayut/pchelovod/

    Комментариев нет: