четверг, 14 августа 2014 г.

ІНСПЕКТОР ДАІ

Сферою діяльності інспектора ДАІ є регулювання руху транспортного потоку на вулицях міст, автомобільних трас тощо. У його обов'язки входить також створення і підтримання умов для запобігання дорожньо-транспортних ситуацій.




Необхідні навички та знання

Основні риси інспектора ДАІ  уважність і спостережливість.

Уважний інспектор може одночасно контролювати кілька рухомих об'єктів: автомобілі, пішоходів, тримати в пам'яті різні обставини, наприклад, дорожні знаки, погодні умови, перевіряти номери машин. 

    Дуже важлива риса – хороший зір, особливо в несприятливих умовах: тумані, сутінках. Інспектор ДАІ повинен чудово знатися на конструкції автомобілів, щоб запобігти нещасному випадку на дорозі, якщо недобросовісний водій намагається приховати або замаскувати неполадку, досконально знати правила дорожнього руху.

    Також інспекторові ДАІ мають бути властиві такі риси: зорова пам'ять, логічне мислення, рішучість, врівноваженість, чесність, принциповість. Інспектор не повинен дотримуватися суб'єктивної думки, він має бути неупередженим професіоналом.

    Вимоги до професійної підготовки

    В обов'язки інспектора входить: виявлення потенційно небезпечних для інших учасників дорожнього руху водіїв: нетверезих, недосвідчених, хворих; визначення стану дорожнього покриття при зміні погодних умов: обмерзанні, мокрому асфальті.

    Інспектори ДАІ слідкують за дотриманням правил дорожнього руху всіма водіями, проводять перевірку документів, з'ясовують причини і обставини дорожньо-транспортних випадків, проводять пошук викрадених автомобілів.

    Одне з найважливіших завдань працівників ДПС  надання першої медичної допомоги потерпілим у ДТП, а також, за необхідності, евакуація людей; окрім банальної фіксації порушень ПДР і ДТП, інспектори ДАІ також зобов'язані проводити їхній аналіз і розробляти програми з усунення причин їх створення. Тобто, крім того, що інспектори контролюють автомобілістів, вони зобов'язані також контролювати стан дорожніх споруд (знаків, залізничних переїздів тощо), безпосередньо доріг і вулиць, а за необхідності проводити контроль за ремонтними дорогами.

    Також у їхні обов'язки входить направлення важких вантажних автомобілів на пересувні і стаціонарні для виявлення зайвого навантаження на дорожнє полотно.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск перший // Позакласний час. – 2010. – №10. – С. 81.
         Фото: http://vkurse.ua/ua/technology/gai-podderzhalo-iniciativu-brodskogo.html

    Комментариев нет: