четверг, 14 августа 2014 г.

ЕЛЕКТРОГАЗОЗВАРНИК

Електрогазозварник з'єднує (зварює) елементи металоконструкцій, трубопроводи, деталі машин і механізмів за допомогою зварювального апарата.


Збирає заготовки (вузли) конструкцій, здійснює їхнє транспортування в межах робочого місця, налагоджує зварювальне устаткування, встановлює необхідний режим зварки, здійснює візуальний контроль швів.

    Необхідні знання та навички

    Електрогазозварник повинен мати хорошу підготовку з хімії та фізики (розділи електрика, електротехніка), математики, металознавства.

    Він повинен знати фізичні і хімічні властивості чорних і кольорових металів, способи їх з'єднання залежно від розмірів деталей; конструкцію, принципи і режими роботи зварювальних апаратів; властивості електродів і способи їхнього підбору для різних марок зварюваних металів; правила підготовки деталей і вузлів для зварювання; причини виникнення внутрішніх напруг і деформацій у зварюваних виробах; технічні вимоги до якості зварних з'єднань, заходи запобігання браку і шляхи його усунення. 

    Електрогазозварник повинен уміти правильно вибирати потрібний режим зварювання; виконувати зварювання різними способами, у різних просторових положеннях; зварювати деталі різних конфігурацій і розмірів; заварювати раковини та інші дефекти у вузлах; виконувати наплавлення зношених деталей; здійснювати контроль режимів зварювання; виробляти приймання зварних з'єднань.

    Вимоги до індивідуальних особливостей
    • Акуратність і врівноваженість;
    • зорово-моторна координація;
    • фізична сила та витривалість;
    • хороший вестибулярний апарат;
    • гострий зір і кольоросприйняття;
    • розвинена просторова уява.
    Вимоги до професійної підготовки

    Основним знаряддям роботи електрозварника ручної зварки є електрод.

    У процесі роботи спеціаліст виконує поступальні і коливальні переміщення електроду, регулює температуру, довжину дуги і процес утворення шва.

    Для зварювання тонкого металу, кольорових металів, їхніх сплавів і чавуну використовується газовий пальник. Газозварник, окрім зварювання, виконує роботи з нарізання деталей різної довжини і за різними контурами, здійснює наплавлення, паяння і підігрівання металу.

    Праця електрогазозварника в основному ручна, виконується індивідуально, при мінімальному діловому спілкуванні.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск перший // Позакласний час. – 2010. – №10. – С. 82.
         Фото: http://zppl.org.ua/virtualniy-kabinet/tizhden-profesiyi-elektrogazozvarnik

    Комментариев нет: