четверг, 14 августа 2014 г.

ЕЛЕКТРИК

Електрик відповідає за функціонування і підтримку в робочому та безпечному стані побутового і промислового електроустаткування.


У його обов'язки входять налагодження, монтаж, експлуатація промислового і побутового електроустаткування, силових пристроїв і електронних систем управління.

    Необхідні знання та навички

    Електрик повинен знати основи електротехніки, електроніки і автоматики, а також прикладну механіку.

    Вимоги до індивідуальних особливостей
    • розвинене технічне мислення;
    • швидка реакція;
    • хороший зір із правильним кольоросприйняттям;
    • акуратність;
    • уважність;
    • організаторські і комунікативні здібності.
    Вимоги до професійної підготовки

    Електрики встановлюють, налагоджують і перевіряють електропроводку (сукупність дротів і кабелів), електроустановки, електроустаткування, а також інше електрообладнання.

    Вони вибирають матеріали, з якими працюють, а також методи їх монтажу, виявляють та усувають несправності і пошкодження, проводять роботи, спрямовані на обслуговування електроустаткування.

    Під обслуговуванням розуміють діяльність, за допомогою якої відбувається підтримка електроустановок у робочому стані. Це увімкнення, управління, моніторинг і техобслуговування електрообладнання та установок.

    При виконанні своїх робочих завдань електрики керуються діючими, і загальноприйнятими нормативними документами, стандартами та інструкціями. Вони працюють як під відкритим небом, так і в приміщеннях (промислових підприємствах, школах, лікарнях, житлових будинках, бізнес-центрах), а також в інших нестандартних умовах – на висоті, в тунелях, у різних виробничих цехах тощо.

    Іноді робота вимагає чималих фізичних зусиль і напруження. Часто електрики повинні працювати стоячи або постійно пересуватися. Крім того, ця робота небезпечна через можливість ураження електричним струмом. Саме тому електрик повинен добре знати ризики, пов'язані з виконанням своїх посадових обов'язків.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск перший // Позакласний час. – 2010. – №10. – С. 81.
         Фото: http://rabotai.in/skript/rabota18.php

    Комментариев нет: