вторник, 24 февраля 2015 г.

МІСЦЕ ПІД СОНЦЕМ


Отже, майже все вже вирішено: ваша трудова книжка без п'яти хвилин у відділі кадрів, улюблений кактус тільки й чекає, щоб примоститися біля офісного комп'ютера, а новий бос готовий окреслити коло завдань відповідно до ваших посадових обов'язків. Але в глибині душі якось тривожно ... Ще не пізно задатися питанням – чи дійсно вам підходить нова робота?


Коли ми вибираємо роботу, зазвичай, керуємося суто прагматичними факторами: чи гарна зарплата, чи є соціальні пільги, чи зручний графік відпусток, як роботодавець дивиться на наявність у сім'ї дітей (через яких жінці часто доводиться брати лікарняний), скільки часу займає дорога і так далі. Все правильно – ці питання в пріоритеті. А ось психолог Анна Олексієнко вважає, що, влаштовуючись на нове місце, потрібно ще взяти до уваги деякі нематеріальні нюанси. 

    Коли Настя вперше переступила поріг офісу, куди приїхала на співбесіду щодо посади піар-менеджера, її просто вразив шикарний інтер'єр. Навіть ні, спочатку її захопила близькість офісу до історичного центру, а вже потім – акваріуми з морською водою і суперсучасний ремонт. «Як це буде здорово – щоранку крокувати на роботу бруківкою повз старовинні будинки і туристичні місця!» – раділа дівчина. Вона й подумати не могла, що вже через два тижні натовпи туристів поблизу місця роботи будуть викликати в неї тихе роздратування...

    Та й інше виявилося далеким від мрій – у суперсучасному офісі панував просто деспотичний порядок і навіть візит в туалет класифікувався як «місцеве відрядження». Та перші «дзвіночки» були помітні ще на етапі співбесіди. Вони свідчили про те, що атмосфера в колективі далека від доброзичливої: неусмішливі співробітники, манірний бос, підкреслено діловий стиль одягу, журнал відсутності персоналу на робочому місці. Все це компенсувалося високою зарплатою, але ж вона буває раз на місяць, а заборона на неформальне спілкування між колегами – кожен день. І чого Настя щиро не могла зрозуміти – чому доводиться займатися просуванням товарів з надмірною серйозністю на обличчі і ... на 10-сантиметрових підборах.

    Коли через деякий час приятелька розповіла дівчині про те, що в мережі зоомагазинів, де вона працює, потрібен маркетолог, Насті досить було п'ять хвилин поговорити з потенційним шефом (власником двох собак і чотирьох кішок), щоб навіть у півтори рази менша зарплата не стала перешкодою до зміни роботи. Нехай офіс знаходиться не в найпрестижнішому районі міста, нехай компанія не оплачує мобільний зв'язок і проїзний, зате тут можна сміятися не за розкладом і пригощати один одного печивом домашнього приготування.

    Інша подруга Насті заявила, що та втратила свій шанс – мовляв, дрес-код дисциплінує, і взагалі, на роботу приходять працювати, а не дружити. На що Настя мудро зауважила, що їй легше відмовитися від можливості безкоштовно лікувати зуби зі страховкою, ніж від свого «Я».

    Психолог радить: підбираючи нову роботу, прислухатися не тільки до голосу розуму (і роботодавця, який обіцяє премії і бонуси), але і до інтуїції. Її доводи зазвичай важко обґрунтувати, тому багато хто воліє заглушити внутрішній голос, не брати його до уваги. Але, якщо врахувати, що на роботі ми проводимо третину свого життя, то нерозумно було б прирікати себе прожити цю третину в психологічному дискомфорті.

    А щоб визначити, чи підходить вам те чи інше місце, чесно дайте собі відповідь на три питання: вони допоможуть зробити правильні висновки.

    1. Вам важливіше відчувати себе частиною єдиного колективу чи, відпрацювавши належний час, отримати належну винагороду? Якщо друге, то робота з яскраво вираженою корпоративною культурою, яка передбачає горіння на робочому місці і «братання» навряд чи стане для вас оптимальною.

    2. Всі родичі і друзі висловили свою думку з приводу вашої потенційної роботи і остаточно заплутали вас? Спробуйте знайти порадника, не зацікавленого у вашому особистому благополуччі. Або скористайтеся старим добрим методом «терезів» – в одну колонку випишіть переваги роботи, в іншу – недоліки і зробіть математичний розрахунок.

    3. Ви відчуваєте незручність, розгубленість, дискомфорт на співбесіді і при знайомстві з колективом? Майте на увазі, що це не обов'язково підказки підсвідомості! Можливою причиною може бути природне хвилювання. Потрібно взяти час на роздуми і повернутися на місце вже більш психологічно підготовленим.


    Джерело: Олександра Мілованова "Місце під сонцем" // Психологія і я. – 2015. – №2(47). – С. 44-45.
         Фото: http://lepetykha-rda.gov.ua/dlya-agrariyiv-vidkrili-specializovaniy-sayt-poshuku-roboti

    Комментариев нет: