пятница, 11 июля 2014 г.

ШЕФ-КУХАР

Шеф-кухар придумує, вишукує і удосконалює рецепти різних страв. У багатьох закладах громадського харчування, корчмах і кафе шеф-кухар – це кухар із додатковими обов'язками: він сервірує, організовує банкети і керує виробництвом. 


Він – і адміністратор, і кухар, і завгосп в одній особі.

Вимоги до індивідуальних особливостей людини:

  • образна пам'ять;
  • естетичний смак;
  • добре розвинені нюх і смакові відчуття;
  • акуратність;
  • рухливість кисті рук, пальців;
  • фізична витривалість.
Вимоги до професійної підготовки. 

Фахівець повинен ідеально виконувати всі процеси приготування страви, починаючи від нарізання фруктів, овочів і закінчуючи мистецтвом подачі блюда на стіл.

На перший погляд у приготуванні їжі немає нічого складного, адже безліч жінок щодня роблять це для своїх сімей. Проте фахівці запевняють: між приготуванням обіду для чотирьох осіб і створенням смачних страв для сотні гостей – велика різниця.

Справжній кухар зобов'язаний уміти готувати супи, м'ясні страви, гарніри, салати і багато інших страв. Будь-яка страва повинна виходити не лише смачною, але і красивою.

Отже, треба навчитися її оформляти.


Крім того, потрібно знати особливості фізіології людини і правила поєднання продуктів – це дасть змогу грамотно скласти меню.

А ще кухареві слід запам'ятати норми зберігання і обробки різних продуктів, уміти розраховувати кількість калорій у тому чи іншому блюді й відрізняти якісні продукти від зіпсованих.

Загалом, професія кухаря вимагає, щоб людина мала цілий набір знань із різних сфер. Окрім технології приготування їжі, вона повинна знатися на хімїї, образотворчому мистецтві, дизайні.

Але навіть володіючи необхідними рисами і маючи за плечима солідний досвід, майстер постійно вчиться, адже страв дуже багато, є цікаві рецепти з кухонь інших країн, які ще потрібно відкрити співвітчизникам. Професіонали вважають, що досягнення кухаря залежать від наявності таланту лише на 50%. А інші складники успіху – активність, бажання вчитися і пізнавати нове.


Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 68.
     Фото: http://vkusnoe.info/stati, http://tasty-meal.ru/salaty/eksklyuzivnye-salaty-so-vsego-mira.html

Комментариев нет: