вторник, 8 июля 2014 г.

ПРОВІЗОР

Спеціаліст із вищою фармацевтичною освітою, що реалізує населенню лікарські засоби за рецептами і дозволені продавати без рецепту, предмети санітарії, гігієни, догляду за хворими й інші товари аптечного асортименту.


Готує за рецептами лікарів порошки, мазі, пілюлі, краплі, при виготовленні ліків перевіряє сумісність інгредієнтів і правильність дозування.

Професійно важливі якості:
  • хороша пам'ять та увага;
  • відповідальність;
  • зосередженість;
  • високий самоконтроль;
  • доброзичливість і витримка при спілкуванні.
Вимоги до професійної підготовки. 

Історично провізором називався аптечний працівник.

Серед фахівців подібного роду розрізняють провізорів-технологів, що займаються виготовленням лікарських форм, провізорів-аналітиків, що займаються контролем якості. Крім того, в обов'язки провізорів центральної аптеки району може входити контроль видачі лікарських засобів, зокрема наркотичних, перевірка роботи аптек, кіосків, поліклінік району.


У наш час провізорами часто називають людей, які організовують і координують гуртову торгівлю фармацевтичними препаратами; часто можна чути таке словосполучення, як менеджер-провізор.

Провізор, окрім деяких загальних медичних знань, повинен знати розробку, приготування, дослідження (аналіз), зберігання, продаж лікарських засобів, знати дозування лікарських засобів, препаратів і номенклатуру медичних субстанцій-компонентів, із яких готуються ліки (їх налічується кілька сот найменувань).

На цій посаді необхідно вільно орієнтуватися у величезному потоці фармацевтичної інформації, оскільки саме до такого працівника звертаються як до консультанта за порадою і роз'ясненнями. Крім того, для роботи в сучасній аптеці потрібне відмінне здоров'я і витривалість, оскільки навантаження передбачає чималий запас енергії.

Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 64.
     Фото: http://edu.jobsmarket.ru/library/pharmaceuticals/9408/

Комментариев нет: