понедельник, 14 июля 2014 г.

ГЕОДЕЗИСТ

Геодезист проводить зйомку місцевості, налаштовує геодезичні прилади, обробляє результати зйомки, робить обчислення і на підставі цих даних складає карти.


Готує графічні матеріали для оформлення відведення майданчиків під будівництво, здійснює геодезичний контроль за ходом будівництва, дотриманням проектних розмірів об'єкта, норм і правил будівництва, заповнює спеціальну документацію.  

Вимоги до індивідуальних особливостей людини:

  • фізична сила і витривалість;
  • нормальна гострота зору;
  • хороша зорова і моторна координація;
  • точний лінійний і об'ємний окомір;
  • хороша просторова уява та образне мислення;
  • скрупульозність.
Вимоги до професійної підготовки. 

Геодезист повинен вміти проводити вимірювання за допомогою геодезичних приладів і контрольно-вимірювальної апаратури; робити геодезичні обчислення; «читати» і будувати графічні зображення місцевості; здійснювати контроль за проведенням будівельних робіт.

Геодезист веде супровід будівництва із самого початку. У процесі будівництва і експлуатації споруд він здійснює геодезичний контроль за взаємним розташуванням відповідальних вузлів промислових, житлових, гідротехнічних та інших споруд, використовуючи контрольно-вимірювальну техніку.


Майбутньому геодезистові, щоб успішно виконати свої обов'язки, треба добре знати математику, вивчити різні методи зйомок. Він повинен навчитися відмінно читати і обробляти аерофотознімки на стереоприладах, що створюють стереомодель місцевості, для чого необхідно мати стереоскопічний зір.

Геодезисти повинні бути надзвичайно акуратними, точними в роботі (відхилення в установленні нівеліра не повинні перевищувати п'яти міліметрів). Ці дії геодезист повторює сотні і тисячі разів.

Кожен бажаючий присвятити себе геодезії повинен мати хороші фізичні дані, бути витривалим, адже щодня йому доводиться долати великі відстані. Геодезист також має бути сміливою і холоднокровною людиною.



Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 62.
     Фото: http://www.osvitapol.info_ru_325cms.htm,
                 http://zooclub.livejournal.com/740785.html

Комментариев нет: