четверг, 24 июля 2014 г.

МАШИНІСТ БАШТОВОГО КРАНА

Машиніст баштового крана виконує підйомно-транспортні, навантажувально-розвантажувальні роботи (підйом, переміщення, навантаження, розвантаження, транспортування деталей, вузлів, блоків тощо), контролює правильність використання вантажозахватних пристосувань, слідкує за показниками приладів і сигнальними жестами стропальника (прикріплювача вантажу).



Перевіряє технічний стан крана (механізми, гальма, канати, підкранові дороги).

    Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста
    • фізична витривалість;
    • хороша координація рухів;
    • висока тактильна чутливість;
    • точний окомір (лінійний, кутовий, динамічний);
    • хороша зорово-моторна координація;
    • хороший слух;
    • висока концентрація і розподіл уваги.
      Вимоги до професійної підготовки. 
      Основні виробничі операції, що виконуються машиністом,  це пересування крана, поворот його навколо своєї осі, підйом і опускання вантажу. Усі ці операції машиніст здійснює за допомогою натискань на рукоятки управління, які знаходяться в кабіні крана. 

      Робота машиніста дуже напружена, увага його постійно зосереджена на виконуваних операціях, особливо під час строповки (прикріплення вантажу) і відриву його від землі. Машиніст в умовах значної віддаленості повинен правильно сприймати і розуміти сигнали стропальника.

      При переміщенні вантажу машиніст утримує в колі зору не лише ці сигнали, але і роботу сусідніх машин. Всі ці дії вимагають від машиніста здатності точно оцінювати просторове розташування предметів. Щоб забезпечити безперебійну роботу усіх механізмів крана, машиніст ретельно проводить його технічний огляд, змащування механізмів, бере участь у профілактичному ремонті.

      Оскільки машиністові доводиться здійснювати щоденні підйоми й опускання, працювати на великій висоті і обмеженій площі, він повинен мати міцне здоров'я, бути фізично витривалим.

      Сучасні баштові крани відрізняються високою надійністю. Вони забезпечені пристроями, які страхують життя людини від нещасних випадків.

      Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 84.
           Фото: http://rentakran.com.ua/articles/ka-vy-brat-podhodyashhij-bashenny-j-kran.html

      Комментариев нет: