вторник, 8 июля 2014 г.

ПРОГРАМІСТ

Програміст – це спеціаліст у сфері обчислювальної техніки, сучасного програмного забезпечення, автоматизації виробничих та інших процесів.


Він розробляє програми виконання обчислювальних робіт, складає обчислювальну схему методу вирішення завдань, перекладає алгоритми вирішення формалізованою машинною мовою.

Фахівець розробляє макети і схеми введення, обробки, зберігання і видачі інформації, проводить редагування розроблених програм, визначає можливість використання готових програм, розроблених іншими організаціями.

Розробляє і впроваджує методи автоматизації програмування, типові і стандартні програми, транслятори, вхідні алгоритмічні мови. Виконує роботу з уніфікації та типізації обчислювальних процесів, бере участь у створенні каталогів і карток стандартних програм, у розробці форм документів, що підлягають машинній обробці, у проектних роботах із розширення сфери застосування обчислювальної техніки.

Вимоги до професійної підготовки. 

Роботу програміста можна порівняти з роботою годинникаря, де кожен гвинтик і кожна шестерня мають бути встановлені на своє місце настільки точно, щоб годинник ішов правильно.

Кожна програма складається для конкретного завдання, її не складають довільно або про всяк випадок. До написання програми програміст складає відповідний проект і графік роботи. Програміст займається корегуванням тих, що існують, і складанням нових програм. При корегуванні вія знаходить помилки і збої та усуває їх, щоб програма знову могла нормально функціонувати, а в разі нових програм – складає все заново.

Загальною проблемою програмістів є те, що складання програм у реальності вимагає набагато більше часу, ніж планується, тому часто терміни здачі готового результату переносять. Якщо програмування є частиною якого-небудь крупнішого проекту, то програміст повинен співпрацювати зі всіма учасниками проекту і розуміти спеціалістів інших сфер. Програмістами працюють представники багатьох спеціальностей, що засвоїли програмування. Програміст повинен знати англійську мову, яка є його робочою мовою. Професійні якості характеру – це здатність зосереджуватися і посидючість.

Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №12. – С. 65.
     Фото: http://strana-sovetov.com/career/5850-kak-stat-programmistom.html

Комментариев нет: