четверг, 24 июля 2014 г.

ФЕРМЕР

Фермер – працівник, зайнятий виробництвом сільськогосподарської продукції.



У його обов'язки входить виробництво сільськогосподарської продукції і продуктів тваринництва на основі сучасних технологій, організація переробки, зберігання і збуту сільськогосподарської продукції.

    Вимоги до професійної підготовки

    Фермер організовує та виконує широкий спектр трудових операцій. Справжньому фермеру не обійтися без знань з основ агротехніки, зоотехніки, ветеринарії; способів обробки сільськогосподарської продукції; правил техніки безпеки при роботі із сільськогосподарськими машинами та інвентарем, особливостей роботи з отрутохімікатами, добривами, гербіцидами, які застосовуються в сільському господарстві.

    Фермерство 
     це дуже ризикована справа, в ній багато що залежить не від людини, а від погоди, ринку і його величності випадку.

    Зазвичай слово «фермер» застосовують не до найнятих робітників, а до тих, хто займається індивідуальним підприємництвом у сфері виробництва сільгосппродукції, має власне господарство, яке може бути як багатопрофільним, так і спеціалізованим (тваринництво, овочівництво, бджільництво тощо).


    Найчастіше фермер веде господарство не сам, а запрошує кількох найнятих робітників чи кооперується з членами власної сім'ї або з іншими фермерами. Коло його діяльності зазвичай досить широке  це і, власне, робота, спрямована на вирощування рослин (сіяння, прополювання, поливання, збір урожаю тощо) або утримання тварин (годівля, випасання, доїння тощо) та інші функції.

    Фермер повинен мати такі риси, як високу працездатність, фізичну силу і витривалість, уміння працювати навіть у несприятливих зовнішніх умовах (наприклад, у полі в негоду). Зрозуміло, йому потрібні знання і навики, що стосуються специфіки виробництва тієї сільськогосподарської продукції, якою він займається.

    Як будь-яка підприємницька діяльність, праця фермера пов'язана з ризиком, зумовленим примхами погоди, конкуренцією, коливанням цін на техніку та продукцію. Щоб успішно працювати в таких умовах, треба проявляти гнучкість і оперативність у своєчасному перепрофілюванні виробництва.

    Джерело: Подорож у світ професій. Випуск третій // Позакласний час. – 2010. – №11. – С. 78.
         Фото: http://rentakran.com.ua/articles/ka-vy-brat-podhodyashhij-bashenny-j-kran.html

    Комментариев нет: